Deze bijeenkomst was op zaterdag 21 mei 2016 's middags van 13:00 tot 17:00 uur in De Hilt in Eemnes.

Op deze dag hielden we naast de gebruikelijke inloop om 14:00 uur weer een plenaire sessie.

De volgende onderwerpen zijn besproken tijdens deze plenaire sessie:

  • discussie HCC!programmeren
  • de Dutch C++ Group en HackerRank
  • Idera heeft Embarcadero overgenomen, maker van Delphi
  • nieuwe modules voor de Feathers, compatibel met Arduino
  • boeken en tijdschrift over Delphi, Lazarus en Pascal

Discussie HCC!programmeren

Er onstaat bij aanvang van de plenaire sessie een discussie over onze interessegroep. Hiermee wordt vooruit gelopen op de Algemene Ledenvergadering van volgende maand. Er wordt besloten om alvast een WhatsApp groep op te zetten voor de kernleden en bestuursleden van HCC!programmeren. Hopelijk bevordert dat het onderlinge contact.

De Dutch C++ Group en HackerRank

Theo meldt dat hij naar enkele bijeenkomsten van The Dutch C++ Group is geweest. Deze bijeenkomsten over C++ worden georganiseerd via Meetup en vinden plaats in Amsterdam. De voertaal is Engels vanwege het internationale karakter van de vooral professionele programmeurs die hieraan deelnemen.

De bijeenkomsten vinden meestal plaats bij bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe C++ mensen. Deze bedrijven houden dan een korte inleiding over wat ze zoal doen en waarom ze C++ developers zoeken. Een vereiste daarbij is dan soms een HackerRank test.

Bij HackerRank kun je Challenges oplossen door een stukje code te schrijven. Er zijn heel eenvoudige maar ook zeer lastige problemen, met een grote keuze uit onderwerpen en programmeertalen. Je kunt meedoen aan wedstrijden maar ook eerst beginnen met oefenopgaves, zie ook https://www.hackerrank.com/domains.

Door regelmatig enkele opgaves op te lossen kun je een betere programmeur worden. Als voorbeeld wordt een Hello World probleem opgelost.

Idera heeft Embarcadero overgenomen, maker van Delphi

Rudolf meldt dat hij veel reclame krijgt van Idera die Embercadero, de maker van Delphi, heeft overgenomen. Jammer genoeg is Delphi meestal te duur voor hobbyisten. Een gratis oplossing is het gebruik van Lazarus Pascal wat wel op Delphi lijkt maar niet helemaal uitwisselbaar is.

Nieuwe modules voor de Feathers

Pedro vertelt over nieuwe ontwikkelingen bij de Feather modules, die hij bij eerdere bijeenkomsten ook heeft laten zien. Er is een nieuwe datalogger module, met micro SD aansluiting voor opslag van de data. Deze module kan op basis module gezet worden

Daar kan ook weer een LCD-scherm mdule bovenop voor het weergeven van de data. Deze LCD module heeft wel heel kleine letters. Hij wil ook een 7-segments display erop zetten voor grotere letters.

Hij wil uiteindelijk een datalogger voor het opslaan van klimaat gegevens maken. Daarvoor gebruikt hij dan ook een sensor voor temperatuur en vocht info. Ook opslag van barometrische druk is nog mogelijk.

De voeding is nog steeds van een accu, dus het geheel kan standalone werken. Je kunt de Feathers programmeren via de gebruikelijke Arduino IDE.

Meer informatie is te vinden op https://www.adafruit.com/feather en https://learn.adafruit.com/.

Boeken en tijdschrift over Delphi, Lazarus en Pascal

Rik heeft enkele boeken over Delphi, Lazarus en Pascal en enkele nummers van het Blaise Pascal Magazine meegebracht.

Het eerste boek is Computer Math & Games In Pascal door David Dirkse. Dit boek is gebaseerd op de website http://www.davdata.nl/ Het boek is beter toegankelijk dan de losse webpagina's.

Het boek geeft goede voorbeelden hoe de code intern werkt. Een mooi demo programma is Sphere, een draaiende wereldbol. Een ander voorbeeld is een editor voor wiskundige formules. Meer informatie en een preview is te vinden op http://www.blaisepascal.eu/.

Ook van schoonepc.nl is een boek verschenen dat is gebaseerd op de informatie van de website.

Het tweede boek is Lazarus: The Complete Guide. Dit boek is een Engelse vertaling, voorheen was het alleen maar beschikbaar in het Duits. Een review is te vinden op http://www.blaisepascal.eu/index.php?actie=./lazarus/lazarusreview. In dit boek staat alles over het gebruik van en het programmeren met Lazarus. Het boek is van 2010 maar is toch nog behoorlijk actueel.

Het derde boek is Learn to Program, Using Lazarus. Uitgebreide informatie over dit boek is te vinden op http://www.blaisepascal.eu/subscribers/UK/UK_Book_Department_LearnToProgramUsingLazarus.html.

Tijdens de uitleg over deze boeken komt de vraag naar voren hoe de naam Lazarus en Delphi zijn ontstaan. Delphi is de naam die het gemakkelijkste is te onthouden. Het ontstaan van de naam Delphi wordt beschreven op http://edn.embarcadero.com/article/20396. Het ontstaan van de naam Lazarus staat onderaan op http://www.lazarus-ide.org/index.php?page=about.

In Blaise Pascal magazine staan artikelen over het maken van programma's met Delphi en Lazarus. Een voorbeeld is hoe je kunt knippen en plakken of drag en drop kunt programmeren. Het tijdschrijft is te verkrijgen in het Nederlands en in het Engels. Meer informatie staat op http://www.delphigg.nl/subscribers/NL/NL_Subscription_Department.html.

Verder is er nog een nieuwe commerciele Delphi component waarmee je mobiele grafische interfaces kunt maken die ook werken op Android en Apple systemen. Belgische developers hebben deze Delphi component ontwikkeld. De code compileert op Windows, Android of Mac. De grafische weergave staat los van het platform en is overal gelijk. De bibliotheek is wel gemaakt per platform, er wordt geen gebruik gemaakt van een webcomponent. Meer informatie is te vinden op http://www.tmssoftware.com/site/blog.asp?post=340.