Deze bijeenkomst was op zaterdag 16 april 2016 's middags van 13:00 tot 17:00 uur in De Hilt in Eemnes.

Op deze dag hield Gerard Vriens om 13:30 uur een lezing met als titel Een effectief formeel algoritme op een virtuele machine in bash.

Gerard is voorzitter van HCC!artificiële intelligentie. Hij weet veel over algoritmes en datastructuren, en met name over het gebruik daarvan bij AI.

Daarna hielden we om ongeveer 15:00 uur weer een plenaire sessie.

Daarin zijn de volgende onderwerpen besproken:

  Visual Studio 2015

Na installatie van de nieuwste versie van Visual Studio 2015 kan Rob geen programma's in C# maken. Het blijkt dat hij de Blend editie heeft geïnstalleerd, deze is hiervoor niet bedoeld. Met de gratis Visual Studio 2015 Community editie lukt het wel. Naast C# kun je daarmee ook programma's maken geschreven in C++, Python en diverse andere programmeertalen.

  Excel problemen

Rudolf vertelt over zijn problemen bij het gebruik van Excel. Een spreadsheet wordt dan gebruikt als een soort database, samen met een ander spreadsheet. Het basic programma crasht regelmatig bij hem, het is onduidelijk waarom. Dit gebeurt bij de nieuwste versie: Excel 2016, Office 365.

Als suggestie wordt Open Office of Libre Office gegeven, maar Office Basic is daarme niet uitwisselbaar. Soms is Libre Office goed met het omzetten van oude document bestanden. Maar het probleem doet zich ook voor met het nieuwste document formaat. Microsoft office kost geld en Libre Office is gratis. Maar soms is overstappen geen optie. Libre Office heeft ook andere mogelijkheden, zo is het editen van een Pdf bestand mogelijk in Libre Office Draw.

De Userforms zijn vernieuwd, dit gebeurt ook bij het omzetten van oudere versies naar de nieuwste versie. Misschien is dat de oorzaak van het probleem. Een andere suggestie is om het probleem voor te leggen bij de Microsoft Community.

  Andere bijeenkomsten op dezelfde zaterdag van de maand

Het is vandaag ook Compufair dag, die is deze keer ook op de derde zaterdag van april. De Compufairs in 2016 zijn op verschillende zaterdagen van de maand. Ook de Nllgg linux groep houdt de bijeenkomsten op de derde zaterdag. De HCC regio bijeenkomsten in Haarlem zijn op de tweede zaterdag van de maand. De eerste zaterdag wordt gebruikt door de AI interessegroep in Amersfoort. Er is altijd wel een probleem met een andere bijeenkomst op dezelfde dag. Dit probleem is niet op te lossen.

  Adafruit Feathers

Pedro laat enkele klein kleine microprocessor bordjes zien, het zijn Feathers van Adafruit. Deze zijn slechts enkele centimeters groot en hebben mogelijkheden zoals Neon pixels, Wifi en Bluetooth. Ze hebben een accu aansluiting, de accu wordt opgeladen zodra de USB kabel wordt aangesloten. De bordjes met Neon pixels hebben een 2D array met LEDs. Deze geven heel veel licht voor zo'n kleine module op een accu. Het is zijn bedoeling om het licht via Bluetooth te bedienen Er is ook een Feather met data logger, met micro USB kaartje en LCD display. Deze zijn nog steeds piepklein. Er is ook een module verkrijgbaar met een andere processor en meer geheugen. De bordjes zijn volledig compatibel met Arduino. Je moet wel uitkijken en de juiste processor uitkiezen. Je moet Atmel kiezen voor gebruik met de Arduino IDE.

  Overstappen naar Windows of Linux

Daniel meldt dat hij de afgelopen tijd veel Bash scripts heeft geschreven voor het overzetten systemen van OpenVMS naar Linux en Windows. Er volgt een discussie over de problemen met overstappen. Sommigen willen ook naar Linux van Windows overstappen vanwege de privacy. Toch is Windows vaak onvermijdelijk.

Recent is een nieuwe Windows Subsystem for Linux in de Windows 10 preview verschenen. Deze komt mogelijk ook in de komende updates voor Windows 10.

  Linux en C++

André vertelt hoe het is gekomen dat hij nu met C++ op Linux werkt. De import van een database lukte niet onder Windows XP. Het lukte wel onder Ubuntu Linux. Omdat zijn harde schijf stuk ging kort daarna heeft hij een nieuwe gekocht. De installatie CD van Windows XP zag deze nieuwe harddisk niet goed, de CD met Ubuntu wel. Daarom heeft hij Ubuntu erop gezet, dat beviel goed. Later was er wel een privacy probleem, daarom heeft hij diverse andere distributies geprobeerd. Uiteindelijk heeft hij voor Open Suse gekozen.

Hij is ook naar C++ overgestapt en gebruikt Emacs als editor. Daarmee heeft hij enkele grafische programma's zoals Mandelbrot onder X-Windows geschreven. De nieuwe C++ 11 en 14 standaarden zijn moeilijk maar wel krachtig. Ze bieden extra mogelijkheden ten opzichte van C++ 98.

Er is geen Garbage Collection standaard in C++. Ook in Delphi zit geen echte Garbage Collection, deze zit wel in Java. C++ heeft wel smart pointers. In Delphi en C++ programma's moet je goed uitkijken, bij een foutje in de code kun je per ongeluk geheugen overschrijven.

  Feedback lezing

Gerard vraagt om Feedback van zijn lezing die hij zojuist heeft gegeven. Sommige onderdelen waren te ingewikkeld, sommige te simpel. Er volgt een discussie over state machines, turing machines, de stelling van Godel en meer.

  Groepen binnen HCC!programmeren

Het bestuur organiseert binnenkort een Algemene Ledenvergadering voor het kiezen van een nieuw bestuur van onze interessegroep. Hopelijk kunnen we dan ook enkele nieuwe groepen beginnen, met name voor C, Basic en Pascal.

De Forth en AI interessegroepen programmeren ook buiten HCC!programmeren. Forth is heel actief, met een website, robots, orgeltje, tingel tangel en meer. De leden van de Robotica interessegroep programmeren ook.