Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 15 juni 2019 geeft Andries Mulder van Mulder Training & Consultancy om 13:30 uur een presentatie over het lezen van Hexdumps.

Daarbij komen ook data representaties (codes) aan bod, zoals ASCII, EBCDIC, HEX, Base64 etc.

Eerder gaf hij een lezing over cryptografie. Daarbij kom je gecodeerde bestanden tegen waarbij je de bits en bytes op veel verschillende manieren kunt bekijken.

Ook op andere gebieden kun je hexdumps en codes tegenkomen, zoals bijvoorbeeld bij het debuggen van C programma's. Of bij het programmeren van een micro:bit controller met een .hex bestand, zoals aan bod is gekomen bij het HCC seizoensthema over Robotica, Drones & Programmeren.

Na afloop houden we om ongeveer 15:00 uur de gebruikelijke plenaire sessie.

Van deze presentatie worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.

De dia's die zijn gebruikt bij deze presentatie zijn beschikbaar als pdf bestand.

Samen met HCC!robotica en HCC!drones doet HCC!programmeren mee met het HCC seizoensthema: Robotica, Drones en Programmeren.

In mei, juni en september 2019 worden over dit thema presentaties gehouden bij verschillende HCC regio's. Kijk op hcc.nl in het menu Vereniging en dan Agenda om te zien wanneer er bij jou in de buurt een presentatie is.

Als voorbeeld wordt een kleine goedkope robot gebruikt, de Maqueen robot met een micro:bit controller. Je kunt deze robot zelf aansturen via een programma dat werkt met blokken. Er zijn hiervoor verschillende systemen zoals MakeCode, Mind+ of Scratch. Je kunt ook programmeren via tekst zoals met JavaScript of MicroPython.

Ga voor meer informatie op hcc.nl naar het menu Kennis en dan Thema's. Kies dan voor Robotica, Drones en Programmeren. HCC leden kunnen daar na inloggen de syllabus downloaden.

Op de HCC!expo van zaterdag 18 mei 2019 en tijdens de bijeenkomsten van HCC!programmeren besteden we aandacht aan dit seizoensthema. Je kunt natuurlijk ook terecht bij HCC!robotica en HCC!drones.

Tijdens de HCC!expo op 18 mei 2019 in het Jaarbeurs Beatrixgebouw bij NS Station Utrecht Centraal geeft Marco Kurvers 's middags een presentatie over Unity, een game-engine waarmee je 2D en 3D spellen kunt maken.

De presentatie gaat over wat Unity inhoudt en hoe de omgeving werkt. De bedoeling is dat het ook begrijpelijk is voor diegenen die nog niet eerder van Unity hebben gehoord.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Unity_(engine) en https://store.unity.com/products/unity-personal

Eerder heeft hij een iets uitgebreidere versie van deze presentatie gegeven tijdens onze bijeenkomst van zaterdag 13 april 2019 in De Bilt.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 16 maart 2019 in De Bilt geeft Gerard Vriens om 13:30 uur een lezing met als titel:

De reconstructie van Maxima.
Een simpele vingeroefening in quick & dirty grafisch programmeren.

Na afloop van deze lezing houden we om 15:00 uur nog een plenaire sessie.

Van deze lezing worden mogelijk enkele foto's en video opnames gemaakt.

 

Tijdens de bijeenkomst van 19 januari 2019 in De Bilt geeft Michai Ramakers om 13:30 uur een presentatie over Qibec, een 1-bit, 1-instructie CPU.

Qibec is een door hem zelf ontwikkelde processor opgebouwd uit discrete transistors. Er is slechts 1 enkele native instructie mogelijk, deze werkt op slechts 1 data-bit. Door de eenvoud kost het weinig moeite om het hele ontwerp te begrijpen.

De Qibec CPU bestaat uit diverse onderdelen die zijn geïmplementeerd als een aantal losse modules. Deze plug-ins worden aan elkaar gekoppeld via een basis systeembord. Op deze manier is het eenvoudiger om de verschillende modules te bekijken, te testen of uit te wisselen. De vele knipperende LEDs geven een goed inzicht in hoe actief de modules zijn.

De enige instructie die uitgevoerd kan worden heet IBC, wat staat voor Invert and Branch if Clear. De parameters voor deze instructie zijn de bit die geïnverteerd wordt en het adres waar eventueel naar gesprongen wordt. Programma's kunnen geschreven worden door enkel de IBC instructie te gebruiken, de native instructie. Ook kan gebruik worden gemaakt van abstracties op een hoger niveau door te werken met een uitgebreide assembler. Deze ondersteunt meer bruikbare pseudo-instructies die intern bestaan uit meerdere native IBC instructies.

Voor meer informatie zie http://qibec.org. Deze website is Engelstalig, de presentatie is in het Nederlands.

Deze presentatie is eerder gegeven op 24 november 2018 bij HCC!retro in Bilthoven. Bij HCC!programmeren is er wat meer aandacht voor het programmeren van deze bijzondere CPU.

Van deze presentatie worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 15 december 2018 in De Bilt geeft Gerard Vriens om 13:30 uur een Forth workshop voor beginners.

Forth is voor velen geen makkelijke taal om te leren. De denkwijze verschilt nogal van die van andere programmeertalen. Daarnaast kent Forth zeer veel 'woorden' (opdrachten). Moet je die echt allemaal weten? Natuurlijk zijn er wel leerboeken, waaronder zeer goede, te bestellen, te downloaden, of rechtstreeks te raadplegen op het Internet; maar ook daarbij moet je je vaak door een berg informatie heen worstelen voordat je een "echt" programmaatje kunt gaan schrijven.

Bij mijn pogingen om iets van Forth te leren, stuitte ik natuurlijk ook op deze problemen. Maar ik had een mazzeltje: het onderwerp van mijn eerste Forth-programma, een eenvoudig puzzeltje met rekenkundige achtergrond, bleek bij uitstek geschikt voor een eerste kennismaking met Forth. Het resulterende programmaatje vereiste nog geen twee dozijn Forth-woorden, geen van alle bijzonder ingewikkeld of voor specialistische doeleinden.

Om andere beginners van mijn fortuinlijke keuze te laten meeprofiteren, zal ik mijn eerste Forth-programma presenteren als workshop. Ik leg alles in detail uit, zodat de stappen die ik gezet heb kunnen worden nagevolgd door iedereen die een computer met Forth heeft. We zullen na wat inleidende informatie en experimenteren al snel beginnen met het daadwerkelijke programma, en diverse voor- en nadelen van Forth zullen daarbij aan het licht komen. Bij het installeren van Forth op jouw computer kan eventueel een helpende hand worden geboden door ervaren leden van de HCC!forth interessegroep.

Mijn verhaal is hopelijk ook interessant voor aanwezigen die reeds in Forth gepokt en gemazeld zijn: vanwege het op te lossen probleempje, of om te kijken waar mijn programma vatbaar is voor verbetering, of als 'didactische demonstratie', of om te assisteren bij de 'hands-on' gedeelten van de workshop.

De workshop duurt langer dan een uur. Na afloop houden we nog een korte plenaire sessie.

Van deze workshop worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.

De workshop is eerder gegeven op zaterdag 14 oktober 2017 tijdens een bijeenkomst van HCC!forth.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 8 september 2018 in De Bilt gaf Gerard Vriens een lezing met als titel: Tectonic.

Deze lezing was het vervolg van de lezing van 16 juni 2018.

Na afloop van de lezing hielden we nog een plenaire sessie.

Van deze lezing werden enkele foto's en video opnames gemaakt.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 16 juni 2018 in De Bilt gaf Gerard Vriens om 13:30 uur een lezing met als titel: Tectonic.

Een tectonic is, net als de bekendere sudoku, een getallenpuzzel die je, zonder te rekenen, met logisch nadenken kunt oplossen.

Bij het handmatig invullen blijkt dat er eigenlijk maar twee of drie redeneerprincipes gebruikt worden. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om daar een computerprogramma voor te maken.

De programmeertaal Python maakt het je daarbij nog eens extra makkelijk door de lijst als ingebouwde datastructuur aan te bieden.

In de lezing zal dit worden toegelicht aan de hand van een simpel, zelf geschreven, "quick & dirty" programmaatje.

Na afloop van de lezing hielden we om 15:00 uur nog een plenaire sessie.

Van deze lezing werden enkele foto's en video opnames gemaakt.

Op 8 september gaf Gerard een vervolg op deze lezing.

Tijdens de HCC!expo op 12 mei 2018 in Utrecht gaf Johan Volkers uur een presentatie: *nix - Een Paradijs voor Programmeurs

Unix en Unix-like OS-en als Linux en FreeBSD/OpenBSD zijn voor programmeurs een waar paradijs.

Er zijn veel tools beschikbaar. Sommige zullen op de commerciële Unix-varianten aangeschaft moeten worden maar ook dan zijn er vaak Open Source-producten beschikbaar.

Deze lezing heeft als taak beginnende en aspirant programmeurs wat wegwijs te maken.

We laten in kort bestek de gereedschapskist de revue passeren

 • We beginnen met wat voor programmeurs ook het begin is: de editors.
 • We kijken welke tools er zijn om snel programma's te ontwikkelen: de scripttalen.
 • De compilers
 • Ontwikkeltools
 • Preprocessors als lex en yacc
 • Tools voor automatisch testen
 • Source- en version control

Tijdens onze bijeenkomst op 19 mei 2018 in De Bilt gaf Ton van Lankveld om een lezing over Interactieve SVG Illustraties met JavaScript:

Als technisch illustrator maak ik dagelijks functionele schema’s, in het Scalable Vector Graphics (SVG) bestandsformaat. Behalve links naar andere schema’s, hebben ze geen interactie of animatie. Zodra je dit wilt toevoegen met JavaScript, zijn er meer dan genoeg bibliotheken op het Web te vinden die dit mogelijk maken. Als je productie moet draaien zijn dat prima oplossingen, maar ik houd niet van Zwarte Dozen.

Sinds een dik half jaar ben ik aan het experimenteren, om animatie en interactie toe te voegen aan bestaande SVG illustraties. De animatiemogelijkheden van CSS3 en jQuery hebben mij hierbij in de steek gelaten. Er zit niets anders op dan terug te gaan naar de basis.

In deze lezing geef ik een overzicht van de gereedschappen en methodes die ik tot heden heb gebruikt. Onderwerpen die zullen worden besproken:

 • Aanpassingen in de SVG illustratie
 • Invoegen van de illustratie in de webpagina
 • Verbind JavaScript met de SVG
 • Interactie en animatie functies

De lezing duurde ongeveer een uur. Na afloop hielden we nog een korte plenaire sessie.

Van deze lezing is een video opname gemaakt.

Tijdens onze bijeenkomst op 17 maart in De Bilt gaf Gerard Vriens een lezing over de One-Armed Bandit, een korte muzikale compositie.

De lezing gaat over hoe dit muziekstuk wordt opgebouwd. Het componeren hiervan heeft veel overeenkomsten met het schrijven van een computer programma. Dit wordt gedemonstreerd door middel van het orgeltje van HCC!forth.

De lezing duurde langer dan een uur. Na afloop hielden we nog een korte plenaire sessie.

Van deze lezing is een video opname gemaakt.

Op zaterdag 21 oktober 2017 om 14:00 uur heeft Andries Mulder van Mulder Training & Consultancy een lezing over Cryptografie gegeven. De presentatie werd georganiseerd door HCC!programmeren en HCC!opensource

Deze lezing ging over crypto:

 • wat doe je er mee?
 • welke algoritmes?
 • te downloaden crypto libraries
 • waarom is hardware beter?
 • een paar voorbeelden
 • vragen

De VIDEO van deze lezing en de DIA'S van de PRESENTATIE zijn alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Daniel C. von Asmuth heeft tijdens de plenaire sessie van 16 december 2017 een korte presentatie gegeven over Sorteren en Permuteren.

Voor meer informatie: download het PDF bestand van deze presentatie. Dat is te vinden in het pulldownmenu Artikelen onder lezingen.

Tijdens de bijeenkomst van 16 september 2017 gaven we een lezing die bestaat uit diverse korte presentaties over programmeertalen. Het doel is om diegenen die willen gaan programmeren een eindje op weg te helpen.

Elke presentatie gaat over een bepaalde programmeertaal en wordt gegeven door leden van HCC!programmeren met ervaring in die taal. Aan bod komen telkens de ontstaansgeschiedenis, enkele kenmerken, de diverse voor- en nadelen, en voor wie of wat de programmeertaal is bedoeld. Ook wordt een kort voorbeeld besproken, iets langer dan "Hello World" maar niet veel. Verder komt nog de beschikbaarheid aan bod.

Het programma:

 • inleiding: een algemeen verhaal over programmeertalen, met ook kort aandacht voor PHP en Perl
 • programmeertaal voor beginners: Scratch
 • een geïnterpreteerde taal: Python
 • een speciale taal: Forth
 • programmeertaal die gecompileerd moet worden: C

Tijdens komende bijeenkomsten kunnen mogelijk nog presentaties over andere programmeertalen volgen.

Er is een video opname van deze presentaties gemaakt.

Vanwege omstandigheden kon Marius Smits op het laatste moment niet aanwezig zijn. De presentatie over Scratch is daarom gegeven door Gerard Vriens, daarbij gebruik makend van de dia's van Marius.

Meer informatie

Download het PDF bestand Presentatie Programmeertalen via pulldownmenu Artikelen onder lezingen. Daarin staan de dia's die zijn gebruikt tijdens de presentaties.

Daar staan ook aanvullende PDF documenten zoals Introductie programmeertalen, Presentatie Python en Presentatie programmeertaal C.