Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 15 december 2018 in De Bilt geeft Gerard Vriens om 13:30 uur een Forth workshop voor beginners.

Forth is voor velen geen makkelijke taal om te leren. De denkwijze verschilt nogal van die van andere programmeertalen. Daarnaast kent Forth zeer veel 'woorden' (opdrachten). Moet je die echt allemaal weten? Natuurlijk zijn er wel leerboeken, waaronder zeer goede, te bestellen, te downloaden, of rechtstreeks te raadplegen op het Internet; maar ook daarbij moet je je vaak door een berg informatie heen worstelen voordat je een "echt" programmaatje kunt gaan schrijven.

Bij mijn pogingen om iets van Forth te leren, stuitte ik natuurlijk ook op deze problemen. Maar ik had een mazzeltje: het onderwerp van mijn eerste Forth-programma, een eenvoudig puzzeltje met rekenkundige achtergrond, bleek bij uitstek geschikt voor een eerste kennismaking met Forth. Het resulterende programmaatje vereiste nog geen twee dozijn Forth-woorden, geen van alle bijzonder ingewikkeld of voor specialistische doeleinden.

Om andere beginners van mijn fortuinlijke keuze te laten meeprofiteren, zal ik mijn eerste Forth-programma presenteren als workshop. Ik leg alles in detail uit, zodat de stappen die ik gezet heb kunnen worden nagevolgd door iedereen die een computer met Forth heeft. We zullen na wat inleidende informatie en experimenteren al snel beginnen met het daadwerkelijke programma, en diverse voor- en nadelen van Forth zullen daarbij aan het licht komen. Bij het installeren van Forth op jouw computer kan eventueel een helpende hand worden geboden door ervaren leden van de HCC!forth interessegroep.

Mijn verhaal is hopelijk ook interessant voor aanwezigen die reeds in Forth gepokt en gemazeld zijn: vanwege het op te lossen probleempje, of om te kijken waar mijn programma vatbaar is voor verbetering, of als 'didactische demonstratie', of om te assisteren bij de 'hands-on' gedeelten van de workshop.

De workshop duurt langer dan een uur. Na afloop houden we nog een korte plenaire sessie.

Van deze workshop worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.

De workshop is eerder gegeven op zaterdag 14 oktober 2017 tijdens een bijeenkomst van HCC!forth.