Tijdens de bijeenkomst van 19 januari 2019 in De Bilt geeft Michai Ramakers om 13:30 uur een presentatie over Qibec, een 1-bit, 1-instructie CPU.

Qibec is een door hem zelf ontwikkelde processor opgebouwd uit discrete transistors. Er is slechts 1 enkele native instructie mogelijk, deze werkt op slechts 1 data-bit. Door de eenvoud kost het weinig moeite om het hele ontwerp te begrijpen.

De Qibec CPU bestaat uit diverse onderdelen die zijn geïmplementeerd als een aantal losse modules. Deze plug-ins worden aan elkaar gekoppeld via een basis systeembord. Op deze manier is het eenvoudiger om de verschillende modules te bekijken, te testen of uit te wisselen. De vele knipperende LEDs geven een goed inzicht in hoe actief de modules zijn.

De enige instructie die uitgevoerd kan worden heet IBC, wat staat voor Invert and Branch if Clear. De parameters voor deze instructie zijn de bit die geïnverteerd wordt en het adres waar eventueel naar gesprongen wordt. Programma's kunnen geschreven worden door enkel de IBC instructie te gebruiken, de native instructie. Ook kan gebruik worden gemaakt van abstracties op een hoger niveau door te werken met een uitgebreide assembler. Deze ondersteunt meer bruikbare pseudo-instructies die intern bestaan uit meerdere native IBC instructies.

Voor meer informatie zie http://qibec.org. Deze website is Engelstalig, de presentatie is in het Nederlands.

Deze presentatie is eerder gegeven op 24 november 2018 bij HCC!retro in Bilthoven. Bij HCC!programmeren is er wat meer aandacht voor het programmeren van deze bijzondere CPU.

Van deze presentatie worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.