images/fade/fade1.jpg
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Deze bijeenkomst was op zaterdag 16 januari 2016 's middags van 13:00 tot 17:00 uur in De Hilt in Eemnes.

Op deze dag hielden we om 15:00 uur onze eerste Algemene Ledenvergadering in de Eemzaal.

Daarna hielden we om 16:00 uur een korte plenaire sessie.

De volgende onderwerpen zijn tijdens deze plenaire sessie aan bod gekomen:

Er was deze keer geen tijd om iedereen aan bod te laten komen. De volgende onderwerpen zijn daarom alleen bij de rondvraag in het begin langs gekomen:

  • rippen van dvd's
  • artificiële intelligentie
  • 3D graphics en games
  • websites en databases
  • arduino gebruik: recepten, bezoekersregistratie
  • 3 boeken over Lazarus

Hopelijk kunnen deze onderwerpen in een volgende plenaire sessie alsnog wat meer aandacht krijgen.

Raspberry Pi magazine

Eind 2015 is er een nieuwe Raspberry Pi verschenen, de Raspberry Pi Zero. Deze kost slechts 5 dollar of 5 euro, en werd meegeleverd bij het kerstnummer van de papieren versie van het Raspberry Pi magazine, The MagPi. De Raspberry Pi Zero is uitverkocht, en is op dit moment niet (goedkoop) te krijgen.

Het blijkt dat The MagPi niet alleen op papier verschijnt maar ook gratis elke maand in PDF formaat is te downloaden. Zie hiervoor:

https://www.raspberrypi.org/magpi/

https://www.raspberrypi.org/magpi-issues/Lazarus tutorial

Rudolf vertelt dat hij problemen heeft met een Lazarus tutorial. Daarin wordt een grafiek van een sinus gemaakt. De assen en de schaalverdeling verschijnen wel, maar de sinus zelf is niet te zien.

Er worden enkele suggesties genoemd, maar die heeft hij al geprobeerd. Het gebruiken van andere voor- of achtergrond kleuren helpt niet. Dit probleem treedt op zowel onder Linux als onder Windows, dus het is een portable probleem, het kan geen driver probleem zijn.

We horen graag een volgende keer of het is gelukt om dit probleem op te lossen.


Ransomware

Iemand heeft Ransomware op zijn computer gekregen, waardoor bestanden met een .txt extensie en ook andere bestanden niet meer te gebruiken zijn, ze zijn versleuteld (encrypted).

Hij krijgt een boodschap bij het benaderen van zo'n bestand dat hij moet betalen om de gegevens terug te krijgen.

Er is geen eenvoudige oplossing hiervoor, je zou eigenlijk een backup moeten hebben. Diverse mogelijkheden om een backup te maken worden genoemd, waaronder full backups met Acronis onder Windows en backups van een snapshot onder Linux.

Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, je moet eigenlijk zo min mogelijk als Administrator werken onder Windows, of als root onder Linux.


3D nieuwjaarskaart

Gordon demonstreert een 3D grafisch programma dat door de HCC!basic cursisten als huiswerk is gemaakt. Het is een virtueel doolhof waar je doorheen kunt bewegen met daarin ergens verstopt de nieuwjaarswens.

Hij laat ook de Basic source code zien.


Plenaire sessie

Tijdens en ook aan het einde van de plenaire sessie is er discussie hoe deze kan worden verbeterd.

Een onderwerp moet niet te lang duren, anders is er geen tijd meer voor andere onderwerpen. Een limiet van 10 minuten, met een uitloop van mogelijk enkele minuten, lijkt het beste. Als een onderwerp langer duurt, dan kan dit beter als een losse lezing worden ingepland, of worden verdeeld over meerdere plenaire sessies.

Het zou handig zijn als er een betere tijdsindicatie is zodat iemand bij aanvang er al beter rekening mee kan houden wanner er iets interessants aan bod komt.