images/fade/fade1.jpg
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Deze bijeenkomst was op zaterdag 21 januari 2017, 's middags van 13:00 tot 17:00 uur in De Hilt in Eemnes.

Plenaire sessie

Om 14:00 begint de plenaire sessie.

Bij vorige plenaire sessies was Theo de gespreksleider. Pedro neemt het vanaf deze plenaire sessie van hem over.

Theo vertelt over Beautiful Soup, een Python library waarmee je Html kunt bewerken. Hij gebruikt dit om Html output van Libre Office aan te passen zodat het er beter uitziet op onze Joomla website.

Timo komt voor het eerst. Hij studeert informatica en vertelt over zijn interesses.

Johan L. is ook nieuw. Hij is geïnteresseerd in het maken van websites.

Andries is bezig met Pascal, Html 5 en CSS 3. Hij heeft vroeger ook programma's gemaakt met PL/1.

Cees is geïnteresseerd in administratieve toepassingen. Hij wil meer weten voor een presentatie van een PHP webapplicatie. De admin afhandeling is wel 30.000 regels. Hij is op zoek naar meer informatie hoe hij dit het beste kan doen.

Johan V. meldt dat hij een tijd terug bij HCC!c een presentatie heeft gehouden over een webapplicatie. Hij wil eventueel nog wel een keer deze presentatie geven bij voldoende belangstelling. De lezing staat niet meer op de website omdat de website enkele keren van systeem is gewijzigd. De informatie over deze lezing kan wel weer op de huidige Joomla site gezet worden.

Kees werkt ook veel met Access en Excel en is bekend het gebruik van Visual Basic hierbij. Hij gebruikt een Access database voor vrijwilligers in Utrecht voor het bijhouden van subsidies. Er zijn wat problemen met maken van een filter door het gebruik van Sql. Johan V. heeft als suggestie om te exporteren naar Excel en daarmee te filteren.

Don demonstreert Linux Mint en Lazarus in een virtuele machine met Virtualbox. Omdat dit al is geïnstalleerd op een Usb stick of als Iso is dit te gebruiken zonder installatie. Er stond een artikel in Linux Magazine over hoe je zelf een stick kunt maken uit een Iso bestand. Dit was de Nederlandse Linux Magazine van enkele maanden geleden.

Na de pauze meldt Ton dat hij enkele boeken heeft aangeschaft.

Het eerste boek is Handboek Javascript & jQuery, de tweede bijgewerkte editie, door Peter Kassenaar, uitgever Van Duuren Informatica. Dit boek is Nederlandstalig met een Nederlandse schrijver. De Engelse begrippen zijn vertaald in het Nederlands.

Het tweede boek is Modern PHP, door Josh Lockhart, uitgever O'Reilly. Aan de hand van dit boek heeft Ton een online agenda gemaakt. Het boek is niet bedoeld om PHP zelf te leren. Met het boek leer je wat de betere, moderne manier is om in PHP te programmeren. Het is vergelijkbaar met het Javascript boek The Good Parts. Het geeft goede Practices & Standards. Sinds kort is hij overgestapt op PHP 7, het boek is niet specifiek bedoeld voor PHP 7.

Adri vertelt dat hij Python wil gebruiken om zijn zonnepanelen met een RS485 poort te benaderen. Hij wil de informatie die in het systeem beschikbaar is uitlezen. Hij wil hiervoor een Raspberry en Linux Mint computer gebruiken.

Verder vertelt Adri over zijn website http://www.englandspiel.nl.

Pedro vertelt over Daniel Shiffman. Die heeft twee boeken geschreven met bijbehorende websites. Ook heeft hij wel 500 video's over programmeren gemaakt. Dit alles gaat met name over Processing en P5JS (Noot: Processing is een open source programmeertaal voor grafische toepassingen). Het boek The Nature of Code is helemaal uitgewerkt in de online video's. Je kunt zelf op Github onderwerpen aandragen voor zijn video's. Zie verder de website http://shiffman.net/ en de Coding Train video's op Youtube https://www.youtube.com/user/shiffman.

Gerard is bezig met Numeriek programmeren, over het bestuderen van afrondingsfouten. In een programma combineren de fouten, ze moeten opgeteld worden en worden daarom altijd groter.

Hij heeft een Python programma gemaakt om repeterende breuken te bekijken. Zo is 1/3 = 0,33333... Voor 2 / 272 = 1 / 36 komt een getal van 16 cijfers, een relatief lange reeks voordat deze zich opnieuw herhaalt. Bij 1 / 7 = 0,142857142857142... De lengte van de periode is niet te voorspellen. Bij priemgetallen is de periode vaak 1 minder dan het getal. Zo heeft 1 / 7 een periode van 6 lang. 1 / 17 is 16 cijfers lang. Maar 1 /13 is niet 6 cijfers lang. En 1 / 11 = 0,0909... is slechts 2 cijfers lang.

Vroeger dacht men dat er geen toepassingen waren voor getaltheorie. Tegenwoordig is er wel degelijk een toepassing namelijk encryptie. Verder hangt de reeks af van de restklassen van een getal, de waardes die je bij een staartdeling telkens als rest overhoudt.

Gerard vertelt verder dat men ooit begonnen is de decimalen van het getal Pi in het 10-tallig stelsel te berekenen. Tegenwoordig is dat niet moeilijk meer met de moderne computers. Het is zelfs mogelijk om de decimalen te berekenen midden in de reeks zonder de voorgaande waardes te kennen, mits in het hexadecimale stelsel. Het is nog maar de vraag of de decimalen een random reeks vormen en of de distributie willekeurig is.

Een ander bekend getal is phi = 1 + sqrt(5) / 2. Er is een kettingbreuk benadering van phi:

ɸ = 1 + 1
    -----
    1 + 1
      -----
      1 + 1
        -----
        1 + 1
          ...

Jan meldt dat dit hem doet denken aan zijn lychrel programma op http://c-broek.hobby.nl/dev/lychrel_js.html.

Om 16:32 uur eindigt de plenaire sessie.