Op 21 december 2019 waren er voldoende belangstellenden en hebben we besproken hoe we het beste kunnen beginnen met de Workshop. De meeste geïnteresseerden hadden een voorkeur voor De Bilt. Daarom hebben we afgesproken om de Workshop te houden tijdens de bijeenkomsten van HCC!programmeren.

De eerste keer is op zaterdag 18 januari 2020 bij H.F. Witte in De Bilt. We beginnen al om 13:00 uur, zo vroeg mogelijk in de middag. De gebruikelijke plenaire sessie volgt daarna, om ongeveer 15:00 uur.

De Workshop wordt gegeven aan de HCC leden die zich hiervoor hebben aangemeld. Diegenen die niet met de Workshop meedoen kunnen zolang terecht bij HCC!opensource die tegelijkertijd een bijeenkomst heeft in een andere zaal.

Er zijn veel verschillende manieren om mobiele apps te maken. Er is gekozen om te beginnen met Xamarin: https://dotnet.microsoft.com/apps/xamarin Met Xamarin kun je naast apps voor Android en iOS ook apps voor het UWP (Universal Windows Platform) maken. Er is op 21 december een demo gegeven om een eerste indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Voor het ontwikkelen van apps met Xamarin werk je met de programmeertaal C# op het .NET platform en gebruik je Visual Studio als ontwikkelomgeving (IDE). Je kunt Visual Studio gratis downloaden op https://visualstudio.microsoft.com. Voor installatie op Windows 10 gebruik je Microsoft Visual Studio Community 2019. Op een Mac gebruik je Microsoft Visual Studio Community for Mac. Er is geen vergelijkbare Visual Studio voor Linux. Je kunt wel Visual Studio Code gebruiken, maar dit is een Editor, geen IDE.

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de Workshop zelf Visual Studio thuis downloaden en installeren. De downloads gedurende de installatie zijn relatief groot, het is niet handig om tijdens de bijeenkomst in De Bilt hiervoor veel bandbreedte te gebruiken.

Gebruik het HCC forum bij problemen met de installatie, of bij andere vragen of opmerkingen over mobiele apps programmeren. Kies hierbij de categorie Programmeren. Stuur een email naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij administratieve vragen.