Informatie met websites, links en verwijzingen over de programmeertaal Scratch.

Scratch wordt met name gebruikt door jonge mensen die nog niet eerder hebben geprogrammeerd. Het is een leuke manier om snel een werkend programma te maken. Doordat je werkt met blokken bij elkaar zetten in plaats van programmatekst schrijven maak je minder snel fouten.

Je bent echter wel gebonden aan de Scratch werkomgeving. Het gebruik van blokken gaat niet zo snel en is op den duur wat omslachtig. De meeste andere programmeertalen werken met programmatekst. Code voor een programma schrijven gaat na wat oefening meestal een stuk sneller.

Je hebt veel meer keuze uit programmeertalen naast Scratch. Misschien is er wel te veel keuze: Basic, C, Pascal, JavaScript, Perl, PHP, Python, C++, Java, C#, Ruby, Lua, Assembler, Delphi, Wolfram, R, SQL, Go, Swift, Matlab en nog veel meer. Zie https://www.tiobe.com/tiobe-index/ voor een voorbeeld van een meer uitgebreide lijst. Scratch komt hierin op positie 28 met 0.461%.

Bij HCC!programmeren houden maar weinig leden zich bezig met Scratch. Toch krijgen wij wel af en toe vragen hierover. Deze wepagina biedt daarom een overzicht van informatie op Internet over Scratch.

De homepage van de Scratch programmeertaal is https://scratch.mit.edu/. Hier kun je via de knop Aan de slag direct Scratch gebruiken in je webbrowser. Via Ontdek bovenin kun je heel veel voorbeeld projecten bekijken. Scratch is gratis te gebruiken, de code is Open Source https://github.com/LLK/.

Je kunt ook de Scratch Desktop versie downloaden en installeren, voor Windows en macOS https://scratch.mit.edu/download De Scratch site is meertalig en ondersteunt Nederlands, Engels en meer. Op de webpagina's kun je helemaal onderaan van taal wisselen.

Zie ook de Scratch-Wiki https://nl.scratch-wiki.info/ of https://en.scratch-wiki.info/.

Wikipedia geeft uitleg over de programmeertaal Scratch https://nl.wikipedia.org/wiki/Scratch_(programmeertaal) of https://en.wikipedia.org/wiki/Scratch_(programming_language).

De huidige versie van Scratch is versie 3.0. Daarvoor werden versie 2.0 en versie 1.4 ondersteund.

Scratch 3.0 ondersteunt enige hardware via een uitbreiding (extension):

Online boek Scratch: Maak je eigen games, door Felienne Hermans https://felienne.pressbooks.com/. Onderzoek naar Scratch http://www.felienne.com/onderzoek-naar-scratch.

Online cursus Scratch: Programmeren voor kinderen https://online-learning.tudelft.nl/courses/scratch-programmeren-voor-kinderen/. Online cursus Programmeren voor leerkrachten met Scratch https://online-learning.tudelft.nl/courses/programmeren-voor-leerkrachten-met-scratch/. De Scratch site van de TU Delft http://mmi.tudelft.nl/scratch/ met een Scratch boekje (25 blz) http://mmi.tudelft.nl/scratch/Scratch%20boekje%20TU%20Delft.pdf.

Online Scratch 3.0 cursus van UHasselt https://www.leer-scratch.be/.

Digi-lab heeft diverse downloads https://digi-lab.org/downloads.html zoals de gratis Handleiding Creatief computergebruik (155 blz) https://digi-lab.org/scratch/CreatiefComputingHandleidingNL.pdf en het bijbehorende werkboek (109 blz) https://www.digi-lab.org/scratch/CreatiefComputingWerkboek.pdf. Dit zijn vertalingen van de Engelse versies van het ScratchED team van de Harvard Graduate School of Education http://scratched.gse.harvard.edu/guide/download.html.

CodeKids heeft enkele artikelen over Scratch en de micro:bit http://www.codekids.nl/category/cat-1/.

CoderDojo maakt gebruik van Scratch https://coderdojo.nl/nieuws/algemeen/gast-blog-hoe-kinderen-leren-programmeren.

Scratch op de website over Kinderen die leren programmeren https://kinderenlerenprogrammeren.wordpress.com/tag/scratch/.

René Suiker schreef in de SoftwareBus van hcc!CompUsers enkele artikelen over Scratch, deze zijn alleen voor abonnees: deel 1 https://www.compusers.nl/softwarebus-inhoud-softwarebus-2018-5, deel 2 https://www.compusers.nl/softwarebus-inhoud-softwarebus-2018-6 en deel 3 https://www.compusers.nl/softwarebus-inhoud-softwarebus-2019-1.