Dit is de vijfde nieuwsbrief van HCC!programmeren in 2023 met de volgende inhoud:

 • de Python cursus voor beginners is goed begonnen

 • we houden bijeenkomsten online, in De Bilt en in Amstelveen:

  • woensdagavond 17 mei een online Liberty BASIC sessie

  • donderdagavond 18 mei een online Python sessie met Python cursus

  • vrijdagavond 19 mei een online sessie over Games programmeren

  • zaterdagmiddag 20 mei een algemene bijeenkomst in De Bilt

  • zaterdagavond 20 mei een online Pascal sessie

  • maandagavond 22 mei een online Visual Basic sessie

  • dinsdagavond 23 mei een algemene online sessie

  • woensdagavond 24 mei een Liberty BASIC bijeenkomst in Amstelveen en online

Zie ook https://programmeren.hcc.nl


Goed begin Python cursus voor beginners

Op 20 april 2023 zijn we gestart met de wekelijkse online Python cursus voor beginners. Meer dan 30 deelnemers hebben zich hiervoor via email aangemeld.

Elke donderdagavond om 19:00 uur bespreken we het boek De Programmeursleerling, Leren coderen met Python 3, geschreven door Pieter Spronck. Dit Nederlandstalige boek kun je gratis downloaden in PDF formaat.

We beantwoorden vragen en helpen bij problemen. Er staan ook opgaves bij elk hoofdstuk in het boek, sommige best lastig. Je kunt je eigen oplossing met een Python interpreter uitproberen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen we via scherm delen elkaars code bekijken. Het is heel leerzaam om te zien hoe anderen het hebben gedaan.

Tijdens de afgelopen vier weken hebben we de eerste vier hoofdstukken bekeken. Het begin van het boek is niet moeilijk, wat we al hebben behandeld kun je met niet al te veel moeite alsnog zelf doornemen.

Wil je ook meedoen? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De online Python sessies worden gehouden op donderdagavond, vanaf 19:00 uur de Python cursus voor beginners, vanaf ongeveer 21:00 uur Python voor gevorderden.

Zie ook verderop in deze nieuwsbrief of de voorpagina van onze website.


Bijeenkomsten

Alle online sessies zijn te volgen in een recente webbrowser via de webinar software Jitsi. Voor het online bijwonen is aanmelden niet nodig. Ongeveer een kwartier voor aanvang wordt de link (URL) gepubliceerd op de voorpagina van onze website. Ook voor de fysieke bijeenkomsten in De Bilt en in Amstelveen is aanmelden niet nodig.


Online Liberty BASIC sessie woensdagavond 17 mei

Op woensdag 17 mei 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Liberty BASIC.

De online Liberty BASIC sessies zijn er elke week op woensdagavond.


Online Python sessie donderdagavond 18 mei

Donderdag 18 mei 2023 houden we weer een online bijeenkomst over Python. De bedoeling is om kennis en ervaringen uit te wisselen, en vragen en problemen over Python te bespreken.

Om 19:00 uur gaat de Python cursus voor beginners verder. We beantwoorden vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 4 die we eerder bekeken hebben. Daarna bespreken we de opgaven van hoofdstuk 4 Variabelen van De Programmeursleerling.

Vanwege Hemelvaartsdag kan niet iedereen meedoen, daarom bekijken we hoofdstuk 5 Eenvoudige Functies alleen op hoofdlijnen. Volgende week bespreken we dan dit belangrijke hoofdstuk wat uitvoeriger.

Zie ook het artikel hierboven over de Python cursus.

Vanaf ongeveer 21:00 uur komen onderwerpen voor gevorderden aan bod.

De online Python sessies zijn er elke week op donderdagavond.


Online Games programmeren sessie vrijdagavond 19 mei

Op vrijdag 19 mei 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Games programmeren.

We bespreken onderwerpen die te maken hebben met het zelf maken van Games. Deze online bijeenkomst is bedoeld om ervaringen en nuttige tips te delen en elkaar te helpen bij problemen.

We gaan weer het begin van Unity oppakken. De onderwerpen gaan de komende vrijdagen over GameObjecten, Prefabs en materialen.

De Games programmeren sessies zijn er elke week op vrijdagavond.


Algemene bijeenkomst zaterdagmiddag 20 mei in De Bilt

Op zaterdag 20 mei 2023 houden we van 13:00 tot 17:00 uur een algemene bijeenkomst bij H.F. Witte in De Bilt. We beginnen zoals gebruikelijk met de plenaire sessie. Alle onderwerpen die met programmeren te maken hebben kunnen aan bod komen.

Deze bijeenkomst in De Bilt is niet online te volgen. Er is wel een online algemene sessie op dinsdagavond, zie hieronder.

HCC!opensource houdt 's middags ook een bijeenkomst bij H.F. Witte. Om 14:00 uur houden zij de Algemene Ledenvergadering, daarna volgt de Algemene Ledenvergadering van HCC!hobbynet.

We houden gewoonlijk elke derde zaterdag van de maand een algemene bijeenkomst in De Bilt, behalve in juli en augustus.


Online Pascal sessie zaterdagavond 20 mei

Zaterdag 20 mei 2023 om 19:00 uur houden we weer een online bijeenkomst over Pascal.

In de sessie bespreken we met name Free Pascal, Lazarus en Delphi onderwerpen, voor het maken van eigen programma's op Linux, Windows, Android of in een webbrowser. Verder kunnen we met elkaar tips uitwisselen en problemen bespreken.

De Pascal sessies zijn er elke week op zaterdagavond.


Online Visual Basic sessie maandagavond 22 mei

Op maandag 22 mei 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Visual Basic. De sessie gaat naast Visual Basic .NET ook over Visual Basic for Applications (VBA) en andere varianten.

Diverse onderwerpen over Visual Basic komen aan bod. Er worden ervaringen uitgewisseld en vragen, problemen, antwoorden en oplossingen besproken.

We houden elke week een Visual Basic sessie op maandagavond.


Online algemene sessie dinsdagavond 23 mei

Op dinsdag 23 mei 2023 om 19:30 uur houden we weer een online algemene bijeenkomst.

Alle onderwerpen over programmeren kunnen aan bod komen. Zoals algoritmes en data structuren, bijvoorbeeld te gebruiken voor het oplossen van puzzels. Of het maken van een website met HTML, CSS, JavaScript, PHP of frameworks en tools hiervoor. Of over het verbeteren of debuggen van een programma of website, welke software is handig. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Deze sessie is met name bedoeld voor diegenen die vragen hebben of onderwerpen willen bespreken die minder goed passen bij de andere online sessies. Visual Basic, Liberty Basic, Python, Games programmeren en Pascal mogen wel aan bod komen voor diegenen die niet kunnen op de dag dat die sessie plaats vindt.

We houden elke week een algemene sessie op dinsdagavond.


Liberty BASIC bijeenkomst woensdagavond 24 mei in Amstelveen en online

Woensdag 24 mei 2023 om 20:00 uur is er weer een Liberty BASIC bijeenkomst. Deze keer tegelijkertijd bij HCC!amsterdam in De Meent in Amstelveen en online.

De online Liberty BASIC sessies zijn er elke week op woensdagavond.

De "Workshop Liberty BASIC programmeren" is gewoonlijk op de vierde woensdagavond van elke maand bij HCC!amsterdam in Amstelveen, maar niet in juli, augustus en december.