Dit is de vierde nieuwsbrief van HCC!programmeren in 2023 met de volgende inhoud:

 • CompUfair op zaterdag 22 april 2023 in De Bilt

 • de Python cursus voor beginners start op donderdag 20 april

 • de dia's van de presentaties over Python tijdens de HCC!kennisdag zijn beschikbaar

 • we houden bijeenkomsten online, in De Bilt en in Amstelveen en zijn bij de CompUfair:

  • woensdagavond 12 april een online Liberty BASIC sessie

  • donderdagavond 13 april een online Python sessie

  • vrijdagavond 14 april een online sessie over Games programmeren

  • zaterdagmiddag 15 april een algemene bijeenkomst in De Bilt

  • zaterdagavond 15 april een online Pascal sessie

  • maandagavond 17 april een online Visual Basic sessie

  • dinsdagavond 18 april een algemene online sessie

  • donderdagavond 20 april online Python sessie met start Python cursus

  • zaterdag 22 april zijn we aanwezig op de CompUfair in De Bilt

  • woensdagavond 26 april een Liberty BASIC bijeenkomst in Amstelveen en online

Zie ook https://programmeren.hcc.nl


CompUfair

Op zaterdag 22 april 2023 wordt van 10.00 tot 15.30 uur in Centrum H.F. Witte in de Bilt weer een CompUfair gehouden. Alle platforms van CompUsers en 16 Interessegroepen staan dan klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Er zijn presentaties door HCC!Domotica over Homey, de smarthome hub, Home Assistent. Windows ontrafelt de geheimen van de BIOS. Apple laat de oude Macs herleven. In de jaghtkamer een verhaal over artistieke fotografie en videobewerking. Buiten wordt er gevlogen met Drones. Hoe maak van je oude laptop een Chromebook met Chrome OS. Linux heeft een uitgebreid programma met veel aandacht voor Linux Mint.

Een uitgebreide beschrijving van de presentaties is te vinden op de website van CompUsers. Daarvoor kan je deze link gebruiken.

https://www.compusers.nl/compufair-22-april-2023

Het adres is: Vergadercentrum HF Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt

Gratis Parkeren naast het gebouw!

HCC!programmeren is aanwezig met een stand, zie verderop in deze nieuwsbrief.


Python cursus voor beginners

Op donderdagavond 20 april 2023 om 19:00 uur starten we met de online Python cursus voor beginners. We bespreken dan hoofdstuk 1 Introductie van het boek De Programmeursleerling, Leren coderen met Python 3, geschreven door Pieter Spronck.

Dit Nederlandstalige boek kun je gratis downloaden in PDF formaat. We beantwoorden vragen en helpen bij problemen. Er staan ook opgaves bij elk hoofdstuk in het boek, sommige best lastig. Je kunt je eigen oplossing met een Python interpreter uitproberen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen we via scherm delen elkaars code bekijken. Het is heel leerzaam om te zien hoe anderen het hebben gedaan.

Wil je hieraan meedoen? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We zijn al eerder, vanaf eind 2021, met dit boek begonnen en dat is goed bevallen. Op donderdagavond 13 april bespreken we het einde, een week later beginnen we weer bij hoofdstuk 1.

De online Python sessies worden gehouden op donderdagavond, vanaf 19:00 uur de Python cursus voor beginners, vanaf ongeveer 21:00 uur Python voor gevorderden.

Zie ook verderop in deze niewsbrief of de voorpagina van onze website. De Jitsi link wordt ongeveer een kwartier voor aanvang gepubliceerd.


Python presentaties

Anthony Vogelaar heeft tijdens de HCC!kennisdag op zaterdag 25 maart 2023 twee presentaties gegeven over Python. Op de voorpagina van onze website kun je de dia's van deze presentaties in PDF formaat downloaden.

Deel 1

 • Waarom Python zo populair is

 • Python modules

 • Data structuren

 • Eigen modules

 • De "gory details" over Python

Deel 2

 • Clients en servers

 • Web servers

 • Web clients

 • Asyncio

 • MicroPython


Bijeenkomsten

Alle online sessies zijn te volgen in een recente webbrowser via de webinar software Jitsi. Voor het online bijwonen is aanmelden niet nodig. Ongeveer een kwartier voor aanvang wordt de link (URL) gepubliceerd op de voorpagina van onze website. Ook voor de fysieke bijeenkomsten in De Bilt en in Amstelveen is aanmelden niet nodig.


Online Liberty BASIC sessie woensdagavond 12 april

Op woensdag 12 april 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Liberty BASIC.

De online Liberty BASIC sessies zijn er elke week op woensdagavond.


Online Python sessie donderdagavond 13 april

Donderdag 13 april 2023 houden we weer een online bijeenkomst over Python. De bedoeling is om kennis en ervaringen uit te wisselen, en vragen en problemen over Python te bespreken.

Vanaf 19:00 uur gaan we voor beginners verder met hoofdstuk 25 Reguliere Expressies van De Programmeursleerling. Vanavond willen we het boek grotendeels afronden.

Vanaf ongeveer 21:00 uur komen onderwerpen voor gevorderden aan bod.

De sessie is te volgen in een recente webbrowswer via de webinar software Jitsi. Aanmelden is niet nodig. Ongeveer een kwartier voor aanvang wordt hieronder de link (URL) bekend gemaakt.

Voortaan is de Python sessie op donderdagavond om 19:00 uur voor beginners en om ongeveer 21:00 uur voor gevorderden. Volgende week 20 april start om 19:00 uur de Python cursus voor beginners. We beginnen dan weer met hoofdstuk 1 van het boek De Programmeursleerling. Zie ook het artikel hierboven over de Python cursus .


Online Games programmeren sessie vrijdagavond 14 april

Op vrijdag 14 april 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Games programmeren.

We bespreken onderwerpen die te maken hebben met het zelf maken van Games. Deze online bijeenkomst is bedoeld om ervaringen en nuttige tips te delen en elkaar te helpen bij problemen.

We gaan weer het begin van Unity oppakken. De onderwerpen gaan de komende vrijdagen over GameObjecten, Prefabs en materialen.

De Games programmeren sessies zijn er elke week op vrijdagavond.


Algemene bijeenkomst zaterdagmiddag 15 april in De Bilt

Op zaterdag 15 april 2023 houden we van 13:00 tot 17:00 uur een algemene bijeenkomst bij H.F. Witte in De Bilt. We beginnen zoals gebruikelijk met de plenaire sessie. Alle onderwerpen die met programmeren te maken hebben kunnen aan bod komen.

Deze bijeenkomst in De Bilt is niet online te volgen. Op dinsdagavond is er wel een online algemene sessie, zie hieronder.

HCC!opensource houdt 's middags meestal ook een bijeenkomst bij H.F. Witte.

We houden gewoonlijk elke derde zaterdag van de maand een algemene bijeenkomst in De Bilt, behalve in juli en augustus.


Online Pascal sessie zaterdagavond 15 april

Zaterdag 15 april 2023 om 19:00 uur houden we weer een online bijeenkomst over Pascal.

In de sessie bespreken we met name Free Pascal, Lazarus en Delphi onderwerpen, voor het maken van eigen programma's op Linux, Windows, Android of in een webbrowser. Verder kunnen we met elkaar tips uitwisselen en problemen bespreken.

De Pascal sessies zijn er elke week op zaterdagavond.


Online Visual Basic sessie maandagavond 17 april

Op maandag 17 april 2023 om 20:00 uur is er weer een online bijeenkomst over Visual Basic. De sessie gaat naast Visual Basic .NET ook over Visual Basic for Applications (VBA) en andere varianten.

Diverse onderwerpen over Visual Basic komen aan bod. Er worden ervaringen uitgewisseld en vragen, problemen, antwoorden en oplossingen besproken.

We houden elke week een Visual Basic sessie op maandagavond.


Online algemene sessie dinsdagavond 18 april

Op dinsdag 18 april 2023 om 19:30 uur houden we weer een online algemene bijeenkomst.

Alle onderwerpen over programmeren kunnen aan bod komen. Zoals algoritmes en data structuren, bijvoorbeeld te gebruiken voor het oplossen van puzzels. Of het maken van een website met HTML, CSS, JavaScript, PHP of frameworks en tools hiervoor. Of over het verbeteren of debuggen van een programma of website, welke software is handig. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Deze sessie is met name bedoeld voor diegenen die vragen hebben of onderwerpen willen bespreken die minder goed passen bij de andere online sessies. Visual Basic, Liberty Basic, Python, Games programmeren en Pascal mogen wel aan bod komen voor diegenen die niet kunnen op de dag dat die sessie plaats vindt.

We houden elke week een algemene sessie op dinsdagavond.


Online Python sessie donderdagavond 20 april

Op donderdagavond 20 april 2023 houden we weer een online bijeenkomst over Python. De bedoeling is om kennis en ervaringen uit te wisselen, en vragen en problemen over Python te bespreken.

Vanaf 19:00 uur start de Python cursus voor beginners met hoofdstuk 1 Introductie van De Programmeursleerling. Omdat we het boek (weer) van voren af aan gaan doorwerken is dit een goede gelegenheid om mee te doen en Python te leren.

Vanaf ongeveer 21:00 uur komen onderwerpen voor gevorderden aan bod.

Volgende week gaan we verder met de Python cursus. De Python sessie is er elke week op donderdagavond om 19:00 uur voor beginners en om ongeveer 21:00 uur voor gevorderden.


HCC!programmeren op CompUfair zaterdag 22 april in De Bilt

HCC!programmeren is zaterdag 22 april 2023 van 10:00 tot 16:00 uur weer aanwezig op de CompUfair in De Bilt.

Deze CompUfair wordt georganiseerd door HCC!CompUsers en vindt plaats bij H.F. Witte, waar wij ook onze bijeenkomsten houden.

HCC!programmeren laat zien hoe je zelf software kunt maken met programmeertalen zoals Basic, Pascal, C of Python. Bijvoorbeeld hoe je goedkoop een apparaat via Wifi kunt aansturen met een programma in MicroPython op de Raspberry Pi Pico. Of hoe je een spel kunt maken in Pascal met Lazarus en de Castle game engine.

Naast de verschillende platforms van HCC!CompUsers zijn ook andere HCC interessegroepen aanwezig.

Zie voor meer informatie https://www.compusers.nl/compufair-22-april-2023


Liberty BASIC bijeenkomst woensdagavond 26 april in Amstelveen en online

Woensdag 26 april 2023 om 20:00 uur is er weer een Liberty BASIC bijeenkomst. Deze keer tegelijkertijd bij HCC!amsterdam in De Meent in Amstelveen en online.

De online Liberty BASIC sessies zijn er elke week op woensdagavond.

De "Workshop Liberty BASIC programmeren" is gewoonlijk op de vierde woensdagavond van elke maand bij HCC!amsterdam in Amstelveen, maar niet in juli, augustus en december.