HCC!programmeren nieuws

Dit is de tiende nieuwsbrief van HCC!programmeren in 2018 met de volgende inhoud:

  • op zaterdag 15 december om 13:00 uur houden we onze bijeenkomst in De Bilt
  • om 13:30 uur geeft Gerard Vriens een Forth workshop voor beginners
  • daarna houden we nog een korte plenaire sessie
  • HCC!artificiële intelligentie start een cursus Neurale Netwerken

Bijeenkomst zaterdag 15 december 2018

De vierde bijeenkomst van het seizoen 2018-2019 is op zaterdag 15 december 2018, 's middags van 13:00 tot 17:00 uur in:

Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL De Bilt

Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Parkeren is gratis bij H.F. Witte.

De bijeenkomsten worden gehouden tegelijkertijd met HCC!opensource.


Forth workshop voor beginners

Tijdens deze bijeenkomst geeft Gerard Vriens om 13:30 uur een Forth workshop voor beginners.

Forth is voor velen geen makkelijke taal om te leren. De denkwijze verschilt nogal van die van andere programmeertalen. Daarnaast kent Forth zeer veel 'woorden' (opdrachten). Moet je die echt allemaal weten? Natuurlijk zijn er wel leerboeken, waaronder zeer goede, te bestellen, te downloaden, of rechtstreeks te raadplegen op het Internet; maar ook daarbij moet je je vaak door een berg informatie heen worstelen voordat je een "echt" programmaatje kunt gaan schrijven.

Bij mijn pogingen om iets van Forth te leren, stuitte ik natuurlijk ook op deze problemen. Maar ik had een mazzeltje: het onderwerp van mijn eerste Forth-programma, een eenvoudig puzzeltje met rekenkundige achtergrond, bleek bij uitstek geschikt voor een eerste kennismaking met Forth. Het resulterende programmaatje vereiste nog geen twee dozijn Forth-woorden, geen van alle bijzonder ingewikkeld of voor specialistische doeleinden.

Om andere beginners van mijn fortuinlijke keuze te laten meeprofiteren, zal ik mijn eerste Forth-programma presenteren als workshop. Ik leg alles in detail uit, zodat de stappen die ik gezet heb kunnen worden nagevolgd door iedereen die een computer met Forth heeft. We zullen na wat inleidende informatie en experimenteren al snel beginnen met het daadwerkelijke programma, en diverse voor- en nadelen van Forth zullen daarbij aan het licht komen. Bij het installeren van Forth op jouw computer kan eventueel een helpende hand worden geboden door ervaren leden van de HCC!forth interessegroep.

Mijn verhaal is hopelijk ook interessant voor aanwezigen die reeds in Forth gepokt en gemazeld zijn: vanwege het op te lossen probleempje, of om te kijken waar mijn programma vatbaar is voor verbetering, of als 'didactische demonstratie', of om te assisteren bij de 'hands-on' gedeelten van de workshop.

Zie ook: https://programmeren.hcc.nl/activiteiten/lezingen-1/2310-forth-workshop-voor-beginners-15-december-2018.html


Plenaire sessie

De Forth workshop duurt langer dan een uur, daarna houden we nog een korte plenaire sessie.


Zelfstudie-cursus Inleiding Neurale Netwerken

Al enige tijd wordt er bij HCC!artificiële intelligentie gewerkt aan een introductiecursus Neurale Netwerken.

Op de november-bijeenkomst van de AI interessegroep is besloten deze cursus voorlopig alleen aan te bieden aan de leden van HCC!ai, HCC!robotica, HCC!programmeren en HCC!forth.

De zelfstudie-cursus wordt opengesteld per 1 januari 2019. Deelnemers dienen zich op te geven via een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van hun HCC-lidnummer en interessegroep.

Op dit moment wordt nog geschaafd aan de inhoud van het Trello-bord. Belangstellenden kunnen een indruk krijgen van de opzet van de cursus via de link INN-visible (read-only).

Meer informatie volgt binnenkort op de website http://ai.hcc.nl/.