HCC!programmeren nieuws

Dit is de zevende nieuwsbrief van HCC!programmeren in 2020 met de volgende inhoud:

 • de HCC!kennisdag op zaterdag 10 oktober is afgelast

 • op zaterdag 17 oktober houden we een reguliere bijeenkomst in De Bilt

 • op zaterdag 7 november zijn we aanwezig op Houten Digitaal

 • we oefenen met de online webinar software Jitsi op zaterdag 10 en donderdag 15 oktober


HCC!kennisdag in Houten gaat niet door

De projectgroep van de HCC!kennisdag meldt:

Zoals bekend gaat de situatie rondom het Covid-19-virus in Nederland steeds verder achteruit. Uiteraard maken wij ons hier ook zorgen over. De aangekondigde maatregelen tijdens de persconferentie van de regering op maandagavond 28 september heeft na ampele overwegingen de doorslag gegeven. Wij willen graag de HCC!kennisdag organiseren, maar helaas is de stand van zaken sterk gewijzigd. Er wordt een dringend advies gedaan aan de Nederlandse bevolking om risicovolle plaatsen (waaronder beurzen) waar mogelijk te ontlopen. Ook wordt dringend geadviseerd het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Hierdoor hebben wij helaas moeten besluiten om de Kennisdag van 10 oktober aanstaande definitief niet door te laten gaan.

Wij zijn niet alleen verantwoordelijk voor onze vrijwilligers, maar ook voor onze bezoekers. Wij kunnen en willen het risico niet nemen dat zij gezondheidsrisico’s lopen. Blijf gezond en respecteer de regelgeving van de (lokale) overheid! Wij hopen dat dit een kort hoogtepunt van deze crisis is, en dat we op korte termijn toch nog in de gelegenheid zijn jullie te kunnen verwelkomen.

Reguliere bijeenkomst zaterdag 17 oktober 2020

De eerste reguliere bijeenkomst van het seizoen 2020-2021 is op zaterdag 17 oktober 2020, van 13:00 tot 17:00 uur in:

Cultuur- & Vergadercentrum H.F. Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL De Bilt

Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, parkeren is gratis bij H.F. Witte.

Vanwege Corona (Covid-19) is aanmelden verplicht en is deze bijeenkomst daarom alleen toegankelijk voor HCC leden. Ga naar de agenda op onze website om aan te melden: https://programmeren.hcc.nl/component/jevents/icalrepeat.detail/2020/10/17/324/-/reguliere-bijeenkomst.html.

Bezoekers moeten zich aan het Corona-protocol houden. Houd dus voldoende afstand en maak gebruik van een mondkapje. Zie ook https://www.hcc.nl/vereniging/coronaprotocol.

Deze bijeenkomst is ook online te volgen in een moderne webbrowser via de online webinar software Jitsi. De link (URL) hiervoor wordt ongeveer een kwartier voor aanvang op de voorpagina van onze website gepubliceerd: https://programmeren.hcc.nl. Voor het online bijwonen is aanmelden niet nodig. Wanneer je nog niet bekend bent met het gebruik van Jitsi kun je dit van tevoren uitproberen, zie verderop in deze nieuwsbrief.

Om 14:00 uur houden we de gebruikelijke plenaire sessie. De bezoekers in De Bilt krijgen hierbij voorrang. Wanneer er nog voldoende tijd beschikbaar is kunnen ook de online deelnemers aan bod komen. Éen onderwerp dat aan bod komt is hoe we verdergaan met de groep Mobiele Apps Programmeren.

Deze bijeenkomst wordt gehouden tegelijk met de bijeenkomst van HCC!opensource. Ook bij hen is aanmelden verplicht. Wil je beide bijeenkomsten bezoeken dan moet je je ook bij beide interessegroepen aanmelden.

Bijeenkomsten in november en daarna worden mogelijk soms alleen online gehouden. Dit hangt onder andere af van het aantal bezoekers dat zich aanmeldt en van de Corona situatie.

Houten Digitaal op zaterdag 7 november

Op zaterdag 7 november 2020 zijn we hopelijk aanwezig op Houten Digitaal.

Dit evenement wordt mede georganiseerd door HCC!modelbaanautomatisering en vindt plaats van 10:00 tot 16:00 uur bij:

Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Diverse andere HCC interessegroepen zijn ook aanwezig.

Je hebt een ticket nodig voor toegang tot de Modelspoorbeurs/Houten Digitaal. Zie voor meer informatie https://www.modelspoorbeurs.nl en https://modelbaan.hcc.nl/nieuws/aanmelden-houten-digitaal.html

Vanwege Corona is het doorgaan van Houten Digitaal nog niet helemaal zeker. Wanneer het evenement toch niet doorgaat wordt dat bekend gemaakt op de websites.

Oefenen gebruik Jitsi op zaterdag 10 en donderdag 15 oktober

Omdat we bij HCC!programmeren nog geen ervaring hebben met online bijeenkomsten gaan we eerst enkele keren oefenen met Jitsi.

Dit doen we op zaterdag 10 oktober 2020 van 15:00 tot 16:00 uur en donderdag 15 oktober 2020 van 19:30 tot 20:30 uur.

De link (URL) die je kunt gebruiken wordt ongeveer een kwartier voor aanvang op de voorpagina van onze website gepubliceerd: https://programmeren.hcc.nl. Voor het online bijwonen is aanmelden niet nodig.

Met een Jitsi server kun je via internet met een groep beeldbellen. Verder heb je een PC, tablet of smartphone met een moderne webbrowser en een internet verbinding nodig. Daarmee kun je relatief eenvoudig online bijeenkomsten en presentaties (webinars) houden.

Algemene informatie kun je vinden op https://jitsi.org. Uitproberen kan op https://meet.jit.si.

Een handleiding voor het deelnemen aan een online webinar staat op https://www.hcc.nl/vereniging/webinars. HCC heeft een eigen Jitsi server beschikbaar op https://wij.hcc.nl.

Verschillende andere HCC interessegroepen en regio's maken al gebruik van Jitsi. We gaan bij HCC!programmeren er waarschijnlijk nog veel vaker gebruik van maken.

Nieuwe online bezoekers hebben soms nog geen ervaring hiermee en moeten nog wennen en bekijken hoe Jitsi in de praktijk werkt. Het kost daardoor relatief veel tijd aan het begin van een online bijeenkomst voordat iedereen gereed is. Vaak zijn er nog problemen zoals een niet werkende microfoon of webcam, storingen in het geluid, of bijvoorbeeld een te donker webcam beeld. Hopelijk loopt het door het oefenen wat soepeler bij het online deelnemen aan de bijeenkomsten van zaterdag 17 oktober en daarna.

Nog enkele opmerkingen:

 • gebruik bij voorkeur een desktop of laptop computer met webcam

 • zorg dat het besturingssysteem actueel is, controleer bijvoorbeeld Windows 10 update

 • test het geluid en beeld met een online filmpje, zoals bijvoorbeeld YouTube https://www.youtube.com

 • test de microfoon, bijvoorbeeld in Windows 10 via Start, Instellingen, Systeem, Geluid, Invoer

 • test de webcam, zoals in Windows 10 via Start, Camera app

 • gebruik de nieuwste versie van een moderne webbrowser, zoals Chrome of Firefox, controleer dit via menu Help, Over (About)

 • probeer Jitsi zelfstandig op https://meet.jit.si met twee PC's of op dezelfde PC met twee verschillende webbrowsers, zodat je jezelf kunt zien

 • voor gevorderden: experimenteer met de virtuele webcam in OBS Studio, zie https://obsproject.com en https://obsproject.com/forum/resources/obs-virtualcam.949/