Op 21 december 2019 waren er voldoende belangstellenden en hebben we besproken hoe we het beste kunnen beginnen met de Workshop. De meeste geïnteresseerden hadden een voorkeur voor De Bilt. Daarom hebben we afgesproken om de Workshop te houden tijdens de bijeenkomsten van HCC!programmeren.

De eerste keer is op zaterdag 18 januari 2020 bij H.F. Witte in De Bilt. We beginnen al om 13:00 uur, zo vroeg mogelijk in de middag. De gebruikelijke plenaire sessie volgt daarna, om ongeveer 15:00 uur.

De Workshop wordt gegeven aan de HCC leden die zich hiervoor hebben aangemeld. Diegenen die niet met de Workshop meedoen kunnen zolang terecht bij HCC!opensource die tegelijkertijd een bijeenkomst heeft in een andere zaal.

Er zijn veel verschillende manieren om mobiele apps te maken. Er is gekozen om te beginnen met Xamarin: https://dotnet.microsoft.com/apps/xamarin Met Xamarin kun je naast apps voor Android en iOS ook apps voor het UWP (Universal Windows Platform) maken. Er is op 21 december een demo gegeven om een eerste indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Voor het ontwikkelen van apps met Xamarin werk je met de programmeertaal C# op het .NET platform en gebruik je Visual Studio als ontwikkelomgeving (IDE). Je kunt Visual Studio gratis downloaden op https://visualstudio.microsoft.com. Voor installatie op Windows 10 gebruik je Microsoft Visual Studio Community 2019. Op een Mac gebruik je Microsoft Visual Studio Community for Mac. Er is geen vergelijkbare Visual Studio voor Linux. Je kunt wel Visual Studio Code gebruiken, maar dit is een Editor, geen IDE.

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de Workshop zelf Visual Studio thuis downloaden en installeren. De downloads gedurende de installatie zijn relatief groot, het is niet handig om tijdens de bijeenkomst in De Bilt hiervoor veel bandbreedte te gebruiken.

Gebruik het HCC forum bij problemen met de installatie, of bij andere vragen of opmerkingen over mobiele apps programmeren. Kies hierbij de categorie Programmeren. Stuur een email naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij administratieve vragen.

Groep

Tijdens de bijeenkomsten is het al enkele keren aan de orde gekomen, we zijn binnen HCC!programmeren bezig met het starten van een nieuwe groep Mobiele apps programmeren.

We willen graag zelf apps (applicaties, programma's) maken die werken onder Android of iOS, met als doel om die apps te kunen gebruiken op onze eigen mobiele telefoons of tablet computers.

Workshop

René Prins van HCC!kennemerland is al langere tijd hiermee bezig en heeft al veel ervaring met name op Android. Hij heeft in Haarlem al enkele keren workshops gegeven. Komend jaar, vanaf begin 2020, wil hij wel weer een Workshop Mobiele apps programmeren geven voor ongeveer 10 personen.

Wat er tijdens de workshop aan bod komt en hoe lang de workshop duurt is mede afhankelijk van de deelnemers. Primair gaat het om leuk bezig te zijn met het maken van programmaatjes. Als iemand een speciale toepassing heeft dan kan deze ook aan bod komen. Van de deelnemers wordt inzet en motivatie verwacht en dat je tijdens de Workshop actief mee doet om de apps uit te proberen.

Het is handig om al wat ervaring met programmeren te hebben, zoals het werken met objecten en weten wat inheritance betekent. Je hebt een computer nodig voor het ontwikkelen en een mobiele telefoon of tablet om de app te testen. Er is in ieder geval een Macbook aanwezig met XCode en een Windows computer met Android Studio.

De workshop wordt gehouden tijdens de bijeenkomsten bij HCC!kennemerland in Haarlem of bij HCC!programmeren in De Bilt. Er is nog niet besloten waar, dat hangt mede af van de voorkeur van diegenen die zich aanmelden.

Bijeenkomst en aanmelden

Op zaterdag 21 december 2019 vanaf 10:00 uur komen we in De Bilt bij elkaar tijdens de bijeenkomst van HCC!programmeren. Een ieder die mee wil doen met de groep Mobiele apps programmeren is welkom. Je kunt dan je ervaringen delen en aangeven wat je wilt bereiken met een app.

René Prins is ook aanwezig. De laatste tijd heeft hij goede ervaringen met Xamarin, met gebruik van C# en een .NET omgeving.

Je kunt je dan ook aanmelden voor de workshop. Daarvoor willen we graag je naam, emailadres en HCC lidnummer weten. Vermeld wat je ervaringen zijn met programmeren en of je al eerder bezig bent geweest met mobiele apps maken. Je kunt verder aangeven wat voor app je wilt maken en wat die app moet doen, zoals bijvoorbeeld een SMS verwerken of de camera gebruiken. Laat ook weten wat je plaats van voorkeur is, Haarlem of De Bilt.

Als je op 21 december niet aanwezig kunt zijn dan kun je je ook aanmelden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tijdens de bijeenkomst van HCC!programmeren op 16 november 2019 hebben enkelen zich al aangemeld.

Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de Workshop, daarom is aanmelden geen garantie dat je mee kunt doen. Dat we de Workshop in Haarlem of De Bilt houden kan voor sommigen een reden zijn om toch niet mee te doen. Wanneer er te veel (of te weinig) aanmeldingen zijn dan bekijken we wat we het beste kunnen doen.

Forum

Voor het uitwisselen van berichten willen we zoveel mogelijk het HCC forum gebruiken: https://www.hcc.nl/forum

Dit forum is een tijd uit de lucht geweest, sinds oktober 2019 werkt het weer. Het grootste deel van het forum is publiek en kan door iedereen worden gelezen. Het plaatsen van berichten is alleen mogeijk door HCC leden. Er is ook een afgeschermd deel dat alleen te zien is door HCC leden.

In het verleden hebben we ook andere systemen zoals email gebruikt maar die werken minder handig. Op het HCC forum blijven de berichten langere tijd beschikbaar zodat je op de hoogte kunt blijven ook al heb je bijvoorbeeld het begin gemist.

Ook al doe je niet mee met de workshop dan kun je via het forum toch meedoen met de groep Mobiele apps programmeren.

Het HCC forum is natuurlijk ook te gebruiken voor andere onderwerpen die met programmeren te maken hebben.

Artikelen

Er staan al enkele artikelen over Mobiele apps programmeren op onze website. De bedoeling is om dit uit te breiden, afhankelijk van de ervaringen bij de groep.

Online Mobiele Apps: https://programmeren.hcc.nl/artikelen/mobiele-apps-programmeren.html

Online Android Apps programmeren: https://programmeren.hcc.nl/artikelen/android-apps-programmeren.html