Visual BASIC is een computer programmeertaal ontwikkeld door Microsoft. Visual BASIC is vooral ontwikkeld om Windows applicaties te schrijven. De vroegere programmeerstaal BASIC (voor DOS) diende als basis voor Visual BASIC (VB). Met de meegeleverde tools kunnen vooral vensters (Forms) volledig  eenvoudig worden opgezet. Vandaar dat gekozen werd voor Visual BASIC. VB is de meest gebruikte computer programmeertaal in de geschiedenis van software.

Vanaf 1991 heeft Microsoft 6 versies van VB uitgebracht. Na Visual BASIC versie 6 is Microsoft in 2002 begonnen met Visual BASIC.net. De VB.NET 1.0 uit 2005 is zo veraf van de eerdere Visual BASIC versies dat die er niet meer op draaien. Oude programma's moeten geconverteerd worden of geheel worden herschreven. De verdere ontwikkeling van VB werd verlaten ten gunste van VB.NET. Daarvoor heeft Microsoft ook een soort vervanging van zijn macrotalen van Word, Excel enz. geschreven. Dit is geen volledige taal en heet VBA (Visual BASIC for Applications)

Visual Basic versie 6 is de meest gebruikte versie bij Hcc!BASIC interessegroep. Maar onze interessegroep heeft kennis en specialisten van alle versies van VB in huis.

Informatie is ook te vinden op Wikipedia.