...

Spelen met kleurenleds en Rubiks kubussen

Dit waren de activiteiten hierover tijdens de HCC!kennisdag op zaterdag 17 juni 2023 in Expo Houten. Presentaties Techniek hoe Neopixels werken Door Ronald Lokker van HCC!retro, 45 minuten. Download de slides van de presentatie Het Spelen en ontwerpen, Programmeren met intelligente kleuren leds (led it bee deel 2). Autobahn met ledstrip Door Rob van der Ouderaa van HCC!robotica, 30 minuten. Download de slides van de Autobahn presentatie of bekijk de Autobahn video op YouTube. De Arduino C++ code is beschikbaar op https://github.com/roboticas/autobahn. Workshop zelf programmeren van een 5x5x5 Rubiks kubus van kleurenleds met MicroPython op een Raspberry Pi Pico Door Theo van Haandel van HCC!programmeren, 30 minuten Download de slides zelf een Rubiks kubus van kleurenleds maken en de MicroPython code versie 1.2. Bij de stands van HCC!programmeren, HCC!domotica/iot en HCC!artificiële intelligentie in de hal Kubus met kleurenleds en halfdoorlatende spiegels, neopixel simulator vrtneopixel, programmeren enkele led en led matrix door Rick Pierik van HCC!programmeren. Zie ook het gratis Nederlandstalige artikel Infinity mirror in 3D verschenen in 2020 in Make NL uitgegeven door Elektor. Demo robot die een fysieke Rubiks kubus kan oplossen plus korte toelichting door Rob van der Ouderaa van HCC!robotica. Informatie over het aansturen van kleurenleds en over Sonic-pi op een Raspberry Pi met sensehat voor muziek weergave door Gjalt Zwaagstra, Leon van der Vleuten en Karel Karssen van HCC!domotica/iot. Kohonen zelf-organiserend neuraal netwerk met 16x16 kleurenleds door Gerard Vriens van HCC!artificiële intelligentie. Demo Rubiks kubus van kleurenleds door Ronald Lokker van HCC!retro.

8 juni 2022

...

Presentaties mei juni september 2019: Robotica, Drones en Programmeren

Samen met HCC!robotica en HCC!drones deed HCC!programmeren mee met het HCC seizoensthema: Robotica, Drones en Programmeren. In mei, juni en september 2019 werden over dit thema presentaties gehouden bij verschillende HCC regio's. Kijk op hcc.nl in het menu Vereniging en dan Agenda om te zien wanneer er bij jou in de buurt een presentatie is. Als voorbeeld werd een kleine goedkope robot gebruikt, de Maqueen robot met een micro:bit controller. Je kunt deze robot zelf aansturen via een programma dat werkt met blokken. Er zijn hiervoor verschillende systemen zoals MakeCode, Mind+ of Scratch. Je kunt ook programmeren via tekst zoals met JavaScript of MicroPython. Ga voor meer informatie op hcc.nl naar het menu Kennis, dan Seizoensthema's en kies voor Robotica, Drones en Programmeren van mei 2019. Of gebruik de directe link https://hcc.nl/kennis/kennis/seizoensthemas/robotica-drones-en-programmeren. HCC leden kunnen daar na inloggen de syllabus downloaden. Op de HCC!expo van zaterdag 18 mei 2019 en tijdens de bijeenkomsten van HCC!programmeren hebben we aandacht besteed aan dit seizoensthema. Je kunt natuurlijk ook terecht bij HCC!robotica en HCC!drones.

15 mei 2019

...

Presentatie 19 januari 2019: Qibec: 1-bit, 1-instructie CPU

Tijdens de bijeenkomst van 19 januari 2019 in De Bilt gaf Michai Ramakers om 13:30 uur een presentatie over Qibec, een 1-bit, 1-instructie CPU. Qibec is een door hem zelf ontwikkelde processor opgebouwd uit discrete transistors. Er is slechts 1 enkele native instructie mogelijk, deze werkt op slechts 1 data-bit. Door de eenvoud kost het weinig moeite om het hele ontwerp te begrijpen. De Qibec CPU bestaat uit diverse onderdelen die zijn geïmplementeerd als een aantal losse modules. Deze plug-ins worden aan elkaar gekoppeld via een basis systeembord. Op deze manier is het eenvoudiger om de verschillende modules te bekijken, te testen of uit te wisselen. De vele knipperende LEDs geven een goed inzicht in hoe actief de modules zijn. De enige instructie die uitgevoerd kan worden heet IBC, wat staat voor Invert and Branch if Clear. De parameters voor deze instructie zijn de bit die geïnverteerd wordt en het adres waar eventueel naar gesprongen wordt. Programma's kunnen geschreven worden door enkel de IBC instructie te gebruiken, de native instructie. Ook kan gebruik worden gemaakt van abstracties op een hoger niveau door te werken met een uitgebreide assembler. Deze ondersteunt meer bruikbare pseudo-instructies die intern bestaan uit meerdere native IBC instructies. Voor meer informatie zie http://qibec.org. Deze website is Engelstalig, de presentatie was in het Nederlands. Deze presentatie was eerder gegeven op 24 november 2018 bij HCC!retro in Bilthoven. Bij HCC!programmeren was er wat meer aandacht voor het programmeren van deze bijzondere CPU. Van deze presentatie worden mogelijk enkele foto en video opnames gemaakt.

10 januari 2019

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!programmeren

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden