Wij zijn continu op zoek naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan onze interessegroep.
Als er enkelen zijn die het goede voorbeeld geven, dan komen er hopelijk anderen die meer belangstelling krijgen en ook willen bijdragen.
Aanmelden
Wil je een bijdrage leveren, neem dan contact op met een bestuurslid tijdens een bijeenkomst, of stuur een email aan het bestuur. Dit is niet nodig wanneer je naar een bijeenkomst, plenaire sessie of lezing komt.
Kom naar de bijeenkomsten
Je kunt het eenvoudigste een bijdrage leveren door naar de bijeenkomsten te komen. Dan kun je zien waar we zoal mee bezig zijn en kennis maken met de andere bezoekers.
Er is bijna altijd wel iemand die je goed op weg kan helpen bij vragen en problemen. En er zijn meestal ook wel onderwerpen over programmeren of computers waar je zelf juist meer van af weet zodat je ook anderen kunt helpen met hun vragen en problemen.
Er zijn vaak ook anderen aanwezig die interesse hebben voor een onderwerp waar jij ook meer over wilt weten.
Neem deel aan de plenaire sessies
Op een bijeenkomst kun je ook deelnemen aan de plenaire sessies. Je hoeft zelf niets in te brengen, je mag ook toehoren waar anderen zoal mee bezig zijn.
Maar het is natuurlijk mooier wanneer je zelf wel een onderwerp inbrengt. Het eenvoudigste is dat het over iets gaat waar je zelf belangstelling voor hebt. Mogelijk zijn er dan ook anderen die een interesse hebben die daarop aansluit.
Tijdens een plenaire sessie kun je ook vragen stellen of problemen bespreken, mogelijk weet iemand anders het antwoord of een oplossing. Je kunt ook uitleg geven over een onderwerp waar je meer vanaf weet, een soort van mini-lezing.
Wanneer een onderwerp meer tijd nodig heeft dan kan het over meerdere plenaire sessies verdeeld worden. Het is ook mogelijk om er dan een echte lezing van te maken die wat langer duurt.
Kom naar de lezingen
Soms wordt er tijdens een bijeenkomst ook een lezing gegeven over een bepaald onderwerp. Zelfs als het onderwerp op het eerste gezicht niet interessant lijkt kun je er toch een hoop van opsteken.
Je kunt ook zelf een lezing geven wanneer je meer weet over een interessant onderwerp dat met programmeren te maken heeft.
Meestal is een lezing laagdrempelig en informeel, soms heel algemeen of juist heel specialistisch. Door vaker te zien hoe door anderen een lezing wordt gegeven, kun je zelf leren dat een lezing geven minder lastig is dan je zou denken.
Word onze contactpersoon bij een regio
Misschien ben je al actief bij een HCC regio. Als contactpersoon van een regio kun je ons op de hoogte houden van wat er voor verwante onderwerpen en activiteiten gaande zijn in die regio. Ook kun je onze activiteiten onder de aandacht brengen van de leden in die regio.
Mogelijk zijn er meer actieve leden actief in jouw regio. Dan zouden jullie samen tijdens de bijeenkomsten van die regio een groep kunnen vormen namens HCC!programmeren en eigen activiteiten kunnen organiseren.
Schrijf een artikel voor de website
Onze website is de beste manier om onze leden meer te informeren. Dit is met name nuttig voor de leden die nog niet naar de bijeenkomsten komen, dan zien ze wat er zoal gebeurt. Ook diegenen die nog geen lid zijn kunnen er door gestimuleerd worden om naar een bijeenkomst te komen en lid te worden.
Om geen slapende website te hebben is het belangrijk dat er regelmatig nieuwe informatie op de website komt te staan. Op dit moment (begin 2016) gebeurt dat met name door middel van de nieuwsbrieven en de verslagen van de plenaire sessies.
Als bijdrage kun je een stukje voor de website schrijven over een onderwerp dat met programmeren te maken heeft, wat je zelf leuk en interessant vindt, en waar ook anderen in geïnteresseerd zijn.
Zo zou je bijvoorbeeld kunnen schrijven over je ervaringen met een programma wat je hebt gemaakt. Of met je eerste kennismaking met een nieuwe compiler of een programmeertaal. Het hoeft niet perfect in elkaar te zitten, anderen kunnen je ondersteunen en je helpen door suggesties te geven hoe het beter kan.
Ook als je een onderwerp hebt voor de plenaire sessie kun je er van te voren of achteraf iets over schrijven. De informatie die wordt of is gebruikt bij een lezing kan ook op de website gepubliceerd worden.
Het is niet handig om oproepen of andere bestuurszaken (alleen) via de website te communiceren. De Nieuwsbrief is daar beter voor geschikt en deze verschijnt ook op de website. Neem contact op met het bestuur als je toch zoiets wilt doen zodat er eerst afstemming kan plaatsvinden over nut en noodzaak.
Het auteursrecht voor een artikel blijft bij jou liggen, zie voor meer informatie hierover de copyright pagina.
De website kan zo een goede weerspiegeling vormen van onze activiteiten en interesses.
Word kernlid
Wil je meer bijdragen en ook wat beter op de hoogte zijn van wat er zoal afspeelt binnen de HCC, dan kun je je aanmelden als kernlid van HCC!programmeren. Dan krijg je een eigen kadernet emailadres en ontvang je regelmatig de kader- en kernledennieuwsbrief.
Dit is met name nuttig voor vrijwilligers die wat meer betrokken willen zijn en soms hun mening willen geven over de lopende zaken.
Af en toe wordt aan de kernleden gevraagd of ze willen meehelpen aan een activiteit. Zoals bijvoorbeeld het voorbereiden en deelnemen aan de MegaCompUfair.
Het is nuttig om eerst een tijdje kernlid te zijn voordat je een aanmelding doet als webmaster, redacteur, correspondent, agendabeheerder of bestuurslid. Dan kun je je al wat bekend maken met hoe de diverse systemen van HCC intern werken.
Word webmaster of redacteur
Als webmaster zorg je ervoor dat de website van HCC!programmeren technisch goed blijft werken.
Als redacteur controleer en update je de bestaande webpagina's. Ook verbeter je de stukken die door anderen geschreven worden en plaatst deze op de website.
De webmasters en redacteuren houden samen de website bij, zodat alle pagina's een overzichtelijk en samenhangend geheel vormen.
Word correspondent of agendabeheerder
Als correspondent schrijf je regelmatig nieuwsbrieven om alle leden op de hoogte te houden van wat er zoal gaande is bij onze interessegroep. Vervolgens verstuur je deze nieuwsbrieven via het Tripolis mailing systeem. Het is handig om de nieuwsbrieven ook op onze eigen website te publiceren zodat deze ook later nog te bekijken zijn.
Daarnaast moet de agenda op hcc.nl actueel gehouden worden door de agendabeheerder. Voor elke bijeenkomst en ook voor speciale gelegenheden zoals een stand op de MegaCompUfair vul je een online webformulier in.
Word bestuurslid van HCC!programmeren
Als je een beslissende stem wilt hebben en mee wilt praten over de beslissingen over HCC!programmeren, meld je dan aan als bestuurslid.
Na aanmelding ben je niet meteen bestuurslid, want bestuursleden moeten gekozen worden tijdens een Algemene Ledenvergadering van een interessegroep.
Meestal is er een tekort aan bestuursleden en is het niet moeilijk om lid te worden. Maar er wordt natuurlijk wel van je verwacht dat je ook wel wat moeite doet om onze interessegroep mede te besturen.
Het bestuur bepaalt onderling wie er voorzitter, secretaris en penningmeester worden. Meestal is het bij de verkiezingen wel duidelijk wie welke functie zal bekleden.
Word lid van de HCC Ledenraad
Het bestuur van een interessegroep kan iemand voordragen om lid te worden van de HCC Ledenraad.
De leden die in de HCC Ledenraad komen namens de interessegroepen worden gekozen tijdens de Vergadering van Interessegroepen. Ook tijdens de Vergadering van Regio's worden leden voor de HCC Ledenraad gekozen. Er worden ook enkele onafhankelijke leden door de Ledenraad zelf benoemd.
Wil je lid worden dan wordt er wel van je verwacht dat je gemotiveerd bent om hier ook echt werk van te maken.
Wanneer er nieuwe verkiezingen zijn of er een vacature is wordt dit meestal aangekondigd in de kader- en kernledennieuwsbrief.
De HCC Ledenraad vormt het hoogste orgaan van HCC, en kiest ook de leden van het HCC Hoofdbestuur.
Zie voor meer informatie de Bestuurlijke Informatie.